Vysvetlenie polohy tvojho akné

Vysvetlenie polohy tvojho akné

Zdá sa ti, že pupienky máš vždy na tej istej časti tváre? Ak ÁNO, tak ti poviem, že nie je to náhoda. Už dlho je známe, že existujú dôvody, prečo sa nám tvoria akné na určitej časti tváre. Ak venuješ pozornosť tomu, kde sa na tvári objavujú pupienky, môžeš si všimnúť, že sa často objavujú na rovnakých miestach. Podľa starodávnej ajurvédskej techniky nazývanej „mapovanie tváre“ môže byť poloha tvojich pupienkov spojené s tým, čo sa deje v tvojom tele.

Či už ide o čele, brade, líci alebo T-zóne, táto technika ti môže pomôcť nájsť príčiny akné a najefektívnejšie spôsoby, ako sa ich zbaviť.

Ale ešte predtým, ako prejdeš k zrkadlu a začneš kontrolovať svoju tvár, musíš vedieť, že nie všetky typy akné je možné znížiť jednoducho tým, že sa vzdáš zlých návykov. Aby si mohla určiť najlepšiu liečbu, samozrejme by si sa mala poradiť aj s dermatológom. Môžeš však začať vykonaním „mapovania tváre“.

Ako už vieme, akné vzniká, keď sa póry v tvojej pokožke upchajú odumretými kožnými bunkami a prebytočným mazom. To je príčinou výskytu bielych pupienkov a čiernych bodiek. Baktérie tzv. Propionibacterium acnes tiež zohrávajú úlohu pri zápaloch a spôsobujú červené bolestivé hrbolčeky – akné.

Poďme sa pozrieť na tvoju tvár

- Akné na čele, prednej časti tváre a skalpe

Ak často nosíš čiapku, trenie týchto látok o tvoju pokožku môže byť na vine za akné. Akné môže byť spôsobené aj používaním rôznych produktov starostlivosti o vlasy, ako sú kondicionéry alebo výživné masky, ktoré môžu upchať póry okolo pokožky hlavy.

Ďalším možným vinníkom je stres. Ak ťa napríklad čakajú skúšky, môže byť dobrý nápad zaradiť do tvojej rutiny starostlivosti o pleť niektoré produkty obsahujúce zložky na redukciu pupienkov, ako je kyselina salicylová, aby si vedela kontrolovať prípadné vyrážky. A aby toho nebolo málo, skús sa na pár dní vzdať lupienkov a sladkostí. Tvoje čelo je prepojené s tráviacim systémom, takže zníženie množstva tuku v strave a zvýšenie príjmu vody môže skutočne pomôcť.

Taktiež make-up, ktorý nosíš, môže spôsobiť akné na čele. Mala by si používať len taký make-up, ktorý je nekomedogénny, teda neupcháva póry.

- Akné na nose

Nos je spojený so srdcom, takže zníženie množstva mäsa a korenistých jedál môže znížiť riziko výskytu akné. Odporúčame ich nahradiť potravinami, ktoré obsahujú „dobré tuky“, ako sú orechy, avokádo, ryby alebo ľanové semená. Keďže môžeš mať aj rozšírené póry na nose, musíš dbať na to, aby tvoj make-up nebol príliš ťažký a neobsahoval zložky upchávajúce póry.

- Medzi obočím

Toto je oblasť, kde sa potravinové alergie prvýkrát prejavia. Laktózová intolerancia a strava bohatá na ťažko stráviteľné potraviny, akými sú rýchle a spracované potraviny, sú možnými faktormi.

- Akné na lícach

Zamýšlaš sa niekedy nad tým, kedy si naposledy čistila štetce na make-up alebo mobil? Ak sa ti na tejto časti tváre tvoria pupienky, je dôležité čo najrýchlejšie vyčistiť všetky štetce.

Trenie pokožky tiež môže spôsobiť vyrážky na lícach. Môže sa to stať napríklad vtedy, keď spíš a tvoja tvár sa trie o vankúš – preto je tiež veľmi dôležité každý týždeň meniť obliečku na vankúš alebo použiť obliečku vyrobenú z vhodného materiálu.

Akné na lícach môže byť tiež znakom prílišného príjmu cukru. Takže, žiaľ, budeš sa musieť vzdať svojich obľúbených sladkostí, ak sa chceš zbaviť tých otravných škvŕn po akné na lícach.

Treba si dávať pozor aj na to, ako blízko priložíš mobil k svojej tvári, keďže naše telefóny sú známymi prenášačmi patogénov. Pravidelne očisti svoj telefón dezinfekčnými utierkami, aby si zabránila prenosu týchto baktérií na tvoju tvár.

- Akné na brade a čeľusti

Ak sa ti tvoria pupienky na brade a čeľusti, môže to byť príznakom hormonálnej nerovnováhy. Hormonálne akné je spôsobené nadbytkom mužských androgénnych hormónov (vrátane testosterónu) a tieto hormóny nadmerne stimulujú mazové žľazy a upchávajú póry, čo spôsobuje akné. Vyrážky súvisiace s hormónmi sa môžu vyskytnúť aj sedem až desať dní pred menštruáciou.

Bohužiaľ, aj keď sa hormonálnym zmenám nevyhneš, môžeš sa pokúsiť minimalizovať ich účinok pitím dostatočného množstva vody, aspoň 8 hodinovým spánkom, konzumáciou dostatku zeleniny a pravidelnou starostlivosťou o pleť. Môžeš tiež navštíviť lekára alebo dermatológa, ktorý ti predpíše rôzne produkty, ktoré dokážu liečiť tieto typy akné.

Mapovanie tváre môže byť užitočným východiskovým bodom na identifikáciu príčiny vzniku akné, ale nedá sa povedať, že je to 100% spoľahlivé. Môže nám pomôcť zistiť, prečo máme pupienky len na určitej časti tváre, ale existuje mnoho ďalších príčin výskytu akné. Najlepšou možnosťou je, samozrejme, porozprávať sa s odborníkom, ktorý ti môže navrhnúť liečbu a pomôže zistiť príčinu vzniku pupienkov.