Všetko, čo potrebuješ vedieť o akné

Všetko, čo potrebuješ vedieť o akné

Akné sa môže vyskytnúť u každého z nás, v podstate ide o najčastejšie dermatologické ochorenie, kvôli ktorému ľudia každoročne vyhľadávajú odbornú pomoc.

Či už čítaš prvý, desiaty alebo stý blog o akné, zapamätaj si toto: nie si sama a si krásná, s akné alebo bez. Prvým krokom k čistejšej pleti je pochopenie toho, čo spôsobuje vyrážky a poznanie kľúčových zložiek, ktoré môžu pomôcť znížiť výskyt akné.

Čo je vlastne akné?

Naše póry viditeľné na povrchu sú prepojené s mazovými žľazami, ktoré cez vlasové folikuly vylučujú maz na povrch pokožky, aby ju udržiavali mäkkú a zabraňovali jej vysychaniu. Keď pokožka produkuje príliš veľa, maz môže upchať folikuly odumretými kožnými bunkami a nečistotami – čo spôsobuje známe nepríjemnosti: čierne bodky a biele bodky. Keď sa folikuly upchajú, póry sa môžu zapáliť alebo infikovať a môžu sa objaviť pupienky vo forme papúl a pustúl alebo v ťažších prípadoch cystické akné. Najhoršie na tom je, že tento proces sa neobmedzuje len na tvár, akné sa môže objaviť aj na iných častiach tela, ako je chrbát a hrudník.

Prečo mám akné?

Existuje mnoho príčin vzniku akné a mnoho špekulácií o konkrétnych spúšťačoch, vrátane určitých potravín alebo správania. Najčastejšou príčinou akné sú hormonálne zmeny (preto sa často vyskytujú u tínedžerov), genetika a niektoré lieky. K upchatiu pórov môžu prispieť aj iné faktory životného štýlu, ako je životné prostredie, produkty starostlivosti o pleť alebo nedostatočný pitný režim. Závažnejšie prípady akné však treba konzultovať s lekárom alebo dermatológom.

Hlavné príčiny

- Hormonálne zmeny - Každá z nás si už určite všimla, že sa nám počas menštruačných cyklov trochu zhoršuje pleť a ženy si to všimli aj v období menopauzy.

- Diéta - Citlivosť na potraviny môže spôsobiť zápalovú reakciu v našom tele. Väčšina z nás má určitý stupeň intolerancie na mliečne výrobky, či už si to uvedomujeme alebo nie. Mlieko je mimoriadne prozápalová potravina a u mnohých jedincov môže byť zodpovedná nielen za kožné problémy, ale aj za problémy v celom tráviacom trakte. Tiež potraviny s vysokým glykemickým indexom môžu u niektorých jedincov byť príčinou akné.

- Stres - Kortizol je stresový hormón; chronický stres zvyšuje kortizol a negatívne ovplyvňuje iné protizápalové mediátory, čo následne zvyšuje zápal, čo vedie k výskytu akné.

- Ingrediencie vo výrobkoch sú dôležité! - Dôležité je vyberať také produkty, ktoré neupchávajú póry - sú nekomedogénne. Na internete si môžeš prečítať veľa článkov o tom, ktorým zložkám sa vyhnúť, ak máš pleť so sklonom k akné. Takže s radom eggo Smartskincare sme boli mimoriadne opatrní, aby sme sa uistili, že neobsahuje žiadne zložky, ktoré by mohli spôsobiť akné.

Aké typy akné existujú?

Existuje mnoho typov akné, ktoré možno vo všeobecnosti rozdeliť do dvoch skupín: nezápalové/komedonálne akné (čierne bodky a biele bodky), ktoré sú bližšie k povrchu pokožky, a zápalové akné, ku ktorému dochádza, keď sa do upchatých folikulov dostanú bežne neškodné baktérie žijúce na pokožke, a spôsobujú infekciu. Zvyčajne ide o bolestivejšie a závažnejšie problémy, ktoré si vyžadujú liečbu a trpezlivosť.

- Čierne bodky (otvorené komedóny): Póry sú otvorené, ale upchaté a často vyzerajú tmavé tam, kde upchatý kožný maz reaguje s kyslíkom.

- Biele pupienky (uzavreté komedóny): Póry sú uzavreté, ale pupienky obsahujú hnis a sú na povrchu kože. Väčšinou sú menšie a nie sú zapálené/červené.

- Papuly/Pustuly: Papuly sú malé červené hrbolčeky, pustuly sú malé červené hrbolčeky naplnené hnisom, obe na povrchu kože. Vyzerajú zapálené okolo pórov a sú bolestivejšie.

- Cysty a uzliny: Na závažnejšom konci spektra a hlbšie pod povrchom sú uzliny (veľké, pevné hrbolčeky) alebo cysty (bolestivé hrbolčeky plné hnisu), ktoré môžu byť agresívnejšie, červené a bolestivé.

Najdôležitejšia vec; ako sa ich zbaviť.

Aj keď je nevyhnutné odstrániť základnú príčinu (ktorú môže preskúmať dermatológ alebo lekár), existuje niekoľko pozoruhodných zložiek, ktoré pomáhajú znižovať a liečiť výskyt vyrážok.

V prípravkoch na starostlivosť o pleť s akné sa najčastejšie používajú hydroxykyseliny (BHA, AHA, PHA), lokálne retinoidy, vitamíny, antibiotiká.

V našom sortimente starostlivosti o pleť eggo nájdeš sérum Miracle peel - s obsahom BHA a AHA kyselín, ktoré úspešne bojujú proti akné. Kyselinu BHA nájdeš aj v našom najnovšom prípravku na akné – náplasti Bye Bye Blemish.

Je veľmi dôležité prijať preventívne opatrenia, aby si sa vyhla akné, aj keď je tvoje pleť čistá a pod kontrolou. Najdôležitejšie je vyhýbať sa nadmernému stresu, vyvážene sa stravovať, pohybovať sa a samozrejme dostatočne hydratovať.

SPF je tvoja BFF

Nevystavuj svoju pokožku nadmernému slnečnému žiareniu a ak áno, SPF by mal byť tvojím najlepším priateľom. Aby si pleť udržala sviežu a hydratovanú, musíš ju tiež dostatočne hydratovať hydratačnými prípravkami, ako je Aquaholic sérum s kyselinou hyalurónovou.

Akné môže byť veľkou záťažou pre každého, ale nedovoľ, aby to určilo, kto si, a aby ťa to zabránilo stať sa takým človekom, akým chceš byť. <3